LEGENS METAFORIK: OM GRUNDTEMAER I SMÅ BØRNS LEG OG DISSES PSYKOMOTORISKE BAGGRUND - Ahlmann, Lise; Friemuth Petersen, Arne (Psyke & Logos, 2002)
Små børns leg med legetøj og med andre indeholder tilbagevendende temaer vedrørende basale orienteringer i rum, tid, kausalitet, og med hensyn til kategorier som familiaritet, fremmedhed, osv., og ved at lege sådanne temaer igennem tilegner børn sig koordinaterne i deres verden, som de forsøgsvist repræsenterer, ofte i metaforisk form. Temaer fra tumlingers leg (transkriberet fra video-sekvenser optaget i en dansk vuggestue) analyseres her som mulige psykomotoriske udviklingsstadier, og der gives eksempler på hvordan barnets repræsentationer af verden er delvist rodfæstet i dets egen krop og det billede, det har dannet sig af den. Der argumenteres for, at de fremherskende analoge (metaforiske) forklaringer af fænomener på dette område bør erstattes med mere realistiske homologe (strukturelle) forklaringer.