EN ØKOLOGISK TILGANG TIL PERCEPTION OG AKTIVITET - Trettvik, Johan (Psyke & Logos, 2001)
Gibsons teori har dannet rammen for den såkaldte økologiske tilgang til perceptionsteori og til psykologi i almindelighed. Både inden for og uden for denne tilgang er der en del teoretiske diskussioner om forskellige svagheder ved Gibsons teori. Denne artikel tager afsæt i en forståelse af denne teori med særlig interesse i det begreb om ‘tjenligheder’, som er et kernebegreb i teorien. Denne forståelse føres videre i en diskussion af nogle af de svagheder ved teorien, som tidligere er identificeret, og hovedargumentet er her, at de problemer, der opstår, når den økologiske tilgang skal anvendes inden for andre områder end det perceptuelle, skyldes et implicit og udifferentieret aktivitetsbegreb. Et eksplicit og differentieret aktivitetsbegreb findes i virksomhedsteorien, som den blandt andet præsenteres af Leontjev, og sidst i artiklen vil denne teori blive forsøgt knyttet til den økologiske teori for at kunne forstå de forskellige aktivitetsniveauer, der findes i tjenlighedsbegrebet.