KULTURSENSITIV UNDERVISNING OG UDVIKLENDE LÆRING - To projekter - Hedegaard, Mariane (Psyke & Logos, 2001)
Inden for pædagogisk forskning og praksis er et af hovedproblemerne at formulere principper for, hvorledes ørnenes baggrund kan inddrages i undervisningen. Det er en almen antagelse, at det er vigtigt at trække på børns hverdagserfaringer i undervisning, men principper for, hvordan dette kan gøres, er ikke særlig vel teoretiserede. Nærværende artikel beskriver to undervisningsprojekter. Det ene omhandler undervisning af puertoricanske børn i New York City efter skoletid, og det andet handler om et skoleprojekt med palæstinensiske drenge i Danmark. Et af de centrale mål med disse projekter var, at udforme pædagogiske principper for, hvorledes man kan bruge børnenes historiske betingelser og kulturelle baggrund for at motivere børnene og styrke deres læreaktiviteter. Denne undervisningsform kan karakteriseres som kultursensitiv, hvilket peger på betydningen af integration af børnenes hverdagsviden med indholdet i fagbegreberne. Et vigtigt aspekt ved denne undervisningsform er, at det skal give børnene mulighed for at se en sammenhæng mellem deres egen ‘community’ kultur og andre kulturer, som de møder i dagliglivet.