EN OVERORDNET TVÆRKULTUREL FORSTÅELSE FOR, HVORDAN TRAUMATISK STRESS KUNNE MANIFESTERE SIG - Heimann, James (Psyke & Logos, 2001)
I artiklen betragtes nogle af de overvejelser jeg ville gøre mig hvis jeg ( en antropolog) var en terapeut der stod overfor en person af anden etnisk herkomst som muligvis led af traumatisk stress. Hvilke overvejelser ville jeg så gøre mig i retning af at kunne bedømme om personens adfærd eller udsagn er tegn på normalitet eller er symptomer på traumatisk stress? Hvilke overvejelser vil jeg så gøre mig, om hvordan jeg skulle sætte ind for at kunne hjælpe personen? Jeg prøver at besvare disse spørgsmål ved at undersøge hvorved det vestlig verdensbillede og menneskesyn adskiller sig fra resten af verden gennem eksemplet Indien, og hvordan dette viden ville kunne påvirke vores tilgang til traumatisk stress symptomer. Mine Nyrer svage og min lever brænder... det er fordi jeg har oplevet meget hjertelidelse – jeg er ensom og savner min familie Vietnamesisk flygtning i USA til sin læge (Mock 1995)