Valfartsrejsen til Tibet - Et eksempel på spirituel attachment i buddhistisk psykologi - Elsass, Peter (Psyke & Logos, 2010)
Et begreb som ‘Spirituel attachment’ er et inspirerende supplement til den kliniske psykologis optagethed af tilknytningsteorier. Et eksempel er ’hvide buddhisters’ valfartsrejse til Tibet. De begrunder deres rejse fra hjemlandet med, at de får større psykologisk plads til deres spirituelle arbejde, når de giver afkald på tilknytningen til nære personer, materielle goder og velkendte steder. Men de buddhistiske pilgrimme er ikke alene og uden tilknytninger – i flere betydninger. Fx bliver Tibet formet efter deres indre ønske om et Shangri-La, og deres spirituelle læremestre bliver internaliseret som vigtige identitetsfigurer. Disse forskellige former for spirituel attachment bliver kvalificeret i den buddhistiske lære med begreber som ‘empathy, loving kindness og sympathetic joy’ og nu også med ’compassion’ som det nyeste tilknytningsbegreb inden for buddhistisk psykologi.