Ensomhed i ungdommen: Når sociale relationer bliver asociale - Pedersen, Louise Margrethe (Psyke & Logos, 2010)
Ensomhed i ungdommen kan forårsages af den måde, hvorpå ungdommen strukturelt set positioneres i varesamfundet. Varesamfundets arbejdsmæssige samkvemsformer domineres af intersubjektiv fremmedgørelse, som reelt grunder i en varegørelse af sociale relationer. Karaktersystemet i folkeskolen reproducerer disse varegørelsesprocesser strukturelt set og er derigennem medvirkende årsag til, at kvaliteten af de sociale relationer lærer-elev og elev-elev imellem nedbrydes i praksis. Varegørelse af relationer i praksis kan gøre det meget vanskeligt f<span style="line-height: 115%; font-family: "Calibri","sans-serif"; font-size: 11pt; mso-ansi-language: DA; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-theme-font: minor-latin; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">or den unge at realisere intimitet. En sådan praksiskonflikt vil kunne interioriseres over tid og dermed blive en psykisk konflikt; en motivkonflikt. Intimitet vil følgelig blive endnu vanskeligere at realisere, og ensomhed vil uretmæssigt fremstå som resultat af intrapsykisk dysfunktion