AUTONOMI ELLER AUTORITET – teenagekvaler på den moderne arbejdsplads - Ekman, Susanne (Psyke & Logos, 2008)
Artiklen beskæftiger sig med arbejdsbegrebet blandt moderne vidensarbejdere. Baseret på antropologiske feltstudier illustrerer artiklen, hvorledes tendensen til at betragte arbejdet som arena for selvudvikling og autonomi medfører en række komplikationer og doublebinds i samspillet mellem ledere og medarbejdere. Artiklen arbejder ud fra et generelt afsæt i senmodernitetsteori, men lader sig samtidig inspirere af psykoanalytisk forskning i teenagere. Teenageforskningen bruges i artiklen som tematisk parallel til leder-medarbejder-relationen, idet begge felter omhandler selvstændighedsprocesser med de dertil hørende ambivalente autoritetsrelationer samt polariseringer mellem tryghedsønsker og frihedsønsker.