SUBJEKTIVITET, MATERIALITET OG LEDSMERTER – om ANT-analysers bidrag til organisationspsykologi - Nickelsen, Niels Christian (Psyke & Logos, 2008)
På baggrund af empiriske observationer fra en produktionshal drøftes aktør-netværk-teori i forhold til subjektivitet og organisationspsykologi. Artiklen argumenterer for at forstå et dokumenteret tilfælde af ledsmerter som en bestemt form for subjektivering, der opstår som følge af menneske-maskinemateriale-interaktioner. Artiklen demonstrerer og begrunder, at en identificeret kompensationstænkning i feltet, hvor mennesker erstattes af maskindele, nuancerer spørgsmålet om subjektivitet, agens og handling. Artiklen spørger: Hvad er det der handler? Som svar argumenteres for et poststrukturalistisk subjektivitetsbegreb, som forstår handling som et distribueret, heterogent og temporalt fænomen. Dette diskuteres i forhold til positioneringsteori og enactment teori. Styrken i det udviklede perspektiv er, at blikket rettes mod nuancerede konkrete og situerede forbindelser i det undersøgte felt. Begrænsningen er, at det er umuligt at vurdere, i hvilken grad subjektpositioner på sigt internaliseres, og at subjektet står tilbage som en posthuman multiplicitet!