EVIDENS, KONSTRUKTION OG FAGLIG RELEVANS – debatten om psykologiens videnskabelighed - Karpatschof, Benny (Psyke & Logos, 2008)
Artiklens hensigt er at karakterisere, demarkere og endeligt rekonstruere, to hovedpositioner i opfattelsen af psykologiens videnskabelighed. Den ene position er knyttet til naturvidenskaben, den anden er kraftigt påvirket af samfundsvidenskab. I den førstnævnte position er det centrale begreb evidensbaseret undersøgelse. I den sidstnævnte er social konstruktion en fiks idé. Med udgangspunkt i det sene nittenhundredtals diskussion om psykologiens natur (Windelband, Dilthey, Brenato) undersøges i artiklens første del forudsætningerne og de heraf følgende begrænsninger i princippet om evidensbaseret undersøgelse, mens den sidste del af artiklen dissekerer de tilsvarende forudsætninger og begrænsninger i postulatet om, at alle psykologiske fænomener blot er sociale konstruktioner. Målet for artiklen er at pege mod en ikke-reduktionistisk psykologi, hvor både søgen efter evidens og undersøgelse af det socialt konstruerede kan belyse psykologiske fænomener – uden at eliminere personlig intentionalitet.