TRO OG EKSISTENTIELT VELBEFINDENDE BLANDT KRÆFTPATIENTER - G. Pedersen, Christina; Frølund Pedersen, Heidi; Zachariae, Bobby (Psyke & Logos, 2007)
En kræftdiagnose vil som regel have negativ indvirkning på patienters psykologiske og sociale velbefindende. Religiøsitet eller spiritualitet kan tænkes at være en måde, kræftsygdommen søges håndteret på, og eksistentielt velbefindende er blevet positivt forbundet med psykologisk, socialt og fysisk velbefindende samt med oplevelsen af global livskvalitet. Undersøgelser peger på, at der forekommer religiøse og spirituelle behov både blandt kræftpatienter internationalt og i Danmark, der ikke imødekommes. Selvom resultater af nogle undersøgelser kunne indikere, at religiøsitet/spiritualitet kan have indflydelse på fysiologiske processer af betydning for kræft, er det fortsat uafklaret, om religiøse/spirituelle faktorer har indflydelse på overlevelse og/eller kræftsygdomsforløb. Der er brug for yderligere undersøgelser for at afklare, på hvilken måde religiøs/ spirituel mestring kan have gavnlig indvirkning for kræftpatienter ikke mindst i et sekulært samfund som det danske.