DET UBEVIDSTE EKSISTERER IKKE, MEN DET INSISTERER - Rösing, Lilian Munk (Psyke & Logos, 2006)
Denne artikel hævder med Lacan, at Freuds ubevidste er etisk. Spørgsmålet er ikke, om det ubevidste eksisterer, men at det insisterer. At tage ansvar for det ubevidste, at svare på dets insisteren, er psykoanalysens etiske fordring. Antagelsen af det ubevidste gør psykoanalysen til en universalisme, der i modsætning til den aktuelle dyrkelse af den partikulære identitet hævder, at enhver (enkeltperson eller befolkningsgruppe) er gennemtrukket af en fremmedhed i sin midte.