LÆRINGSSTRATEGI OG EFFEKTFULLE HOLDNINGSKAMPANJER – hvordan bør intervensjoner gjennomføres for å lykkes? - Klempe, Hroar; Rundmo, Torbjørn (Psyke & Logos, 2006)
Artikkelen tar utgangspunkt i en intervensjonsstudie blant ungdom i trafikksikkerhet, der man undersøkte effekten av en holdningskampanje satt opp mot effekten av en rent atferdsmodifiserende intervenering. Holdningskampanjen viste en svak via moderat til sterk effekt på opp til fem av de seks dimensjonene, mens atferdsmodifikasjonen viste ingen signifikant effekt med unntak av en av dimensjonene. Dette bryter med de fleste studier som sier at holdningskampanjer ikke har noen effekt. Dette forholdet blir forklart med at holdningskampanjer kan være mye forskjellig og at effekten sannsynligvis skyldes måten de er bygd opp på. Denne kampanjen ble basert på fem ulike faktorer som det utredes teoretisk for: »motstand mot læring«, »følelser«, »estetikk«, »tid« og »eierskap«. Argumentene går på at motstand mot læring eller endring er en logisk faktor psykologien tidligere tok høyde for, men som ikke har nedfelt seg særlig godt i læringspsykologien. Med utgangspunkt i de klassiske oppfatningene av følelser blir det argumentert for at følelser skaper et kaos som gjør at subjektet mobiliserer en strategi for å kunne møte et inntrykk. Estetikk gjør at inntrykket også kan få et uttrykk. Tidsfaktoren gjør at hele prosessen får festnet seg, og eierskapet blir et uttrykk for at den har festnet seg.