ERKENDELSENS FORPLIGTELSER: POST-POSTSTRUKTURALISME. Om Nini Prætorius’ erkendelsesteoretiske argumentation for den sociale ansvarligheds nødvendighed - Berliner, Peter (Psyke & Logos, 2006)
I det første nummer af Psyke og Logos – fra 1980 – skrev Nini Prætorius en artikel, der stadig er lige så aktuel, som da den blev trykt, idet den handler om det ansvar, hver af os har for at behandle andre mennesker på en respektfuld og anerkendende måde, fordi vi er personer, og ingen logisk set kan være mere person end andre. Nini understregede, at mennesker er sprogbrugende og dermed har muligheden for at forholde sig – og dermed følger forpligtelsen til at handle socialt ansvarligt. Dette gælder også i enhver form for erkendelse, da vi, når vi fremsætter en beskrivelse eller en påstand, påtager os forpligtelser – også for de sociale konsekvenser, en sådan beskrivelse vil have. Respekten for – og anerkendelsen af – den anden som person må endvidere logisk betyde, at det politiske bør gå ud på en ligelig fordeling af magt, privilegier og fornødenheder.