DEMOKRATI OG DEMOKRATISERING – PSYKOLOGISK SET. Et bud på demokratiets psykologi - Bertelsen, Preben (Psyke & Logos, 2006)
I artiklen gives en almen beskrivelse af demokratiets psykologi som disciplin under den politiske psykologi. Det antages, at demokratiets psykologi helt overordnet beskæftiger sig med vores psykiske evne og vilje til (a) som samfundsborgere at kunne og ville forme en tilværelse under de værdier (materielle såvel som immaterielle), som et givent politisk system stiller til rådighed som tilværelsesrammer, og (b) som politiske aktører (i ledelsesregi, i civilsamfundet og i hverdagslivet) konformativt og/eller kritisk at deltage i oprettelsen, opretholdelsen og udviklingen af det politiske system og dets politisk værdibaserede virke. I begge tilfælde står vi som samfundsborgere og politiske aktører over for at skulle kunne håndtere og forholde os til de politiske værdier og problemer og muligheder i forbindelse hermed. Vi står psykologisk set over for at skulle kunne og ville forholde os til politiske værdiopgaver – in casu demokratiets værdiopgaver. Et grundbegreb i bestemmelsen af, hvad demokratiets psykologi kan være for en disciplin er således disse politiske værdier og værdiopgaverne samt vores evne og vilje til at opfatte og handle i forhold til disse. Det fremhæves i artiklen, at ikke mindst den tavse og implicitte (modsat diskuterende og reflekterede) hverdagslivshåndtering af værdiopgaverne udgør et nok så vigtigt moment i et samfunds demokratiseringsprocesser.