SPLITTING I DEMOKRATISKE SAMFUND - Jørgensen, Carsten René (Psyke & Logos, 2006)
Det velfungerende demokratiske samfund bygger på sine borgeres evne til mellemmenneskelig dialog og forståelse og en særlig ‘demokratisk’ eller moden mental indstilling. Med udgangspunkt i primært gruppeanalysen og objektrelationsteorien skitseres, hvordan demokratiske samfund, der udsættes for massivt ydre pres eller indre omvæltninger, kan regrediere og blive præget af uforsonlige indre konflikter og konflikter med omverden. Den dominerende mentale indstilling til verden falder tilbage til et mindre avanceret niveau og bliver præget af bl.a. den primitive forsvarsmekanisme splitting, hvilket undergraver mulighederne for dialog, nuanceret gensidig forståelse og moden håndtering af konflikter. I en sådan situation stilles særlige krav til de demokratiske samfunds ledere, som langt fra alle kan honorere.