UDVIKLING UDEN ERFARING? Samfundet, der forsvandt: Om arbejdspsykologi og demokrati - Olsén, Peter; Aagaard Nielsen, Kurt; Steen Nielsen, Institut for Uddannelsesforskning, Roski (Psyke & Logos, 2006)
Artiklen tager udgangspunkt i et traditionelt dilemma i arbejdspsykologiens mainstream mellem på den ene side et HUMANITÆRT engagement og på den anden side TILPASNING til UDEMOKRATISKE forhold. Dette dilemma ændrer udseende op gennem den nyere historie. I artiklen forfølges dette dilemma med UD VIK LINGS-forståelsen som omdrejningspunkt, kulminerende i det nye ‘vidensarbejde’. De dominerende udviklingsforståelser kritiseres og relateres til den materielle og organisatoriske udvikling i arbejde og hverdagsliv, med dets modsigelser mellem magt, disciplinering og modstand. Her får psykologien let en INSTRUMENTEL rolle, ikke mindst dér hvor den taler allermest ‘SUBJEKTIVT’. DEMOKRATISERING af arbejdet kræver andre målestokke end ekspertlogikker og abstrakt vækst. I artiklen henvises til forfatternes egne projekterfaringer med ‘frirum’ og alternative demokratiske samarbejdsformer mellem almindelige mennesker og eksperter. Her er begreberne erfaring, livssammenhæng og social fantasi centrale.