A TALE OF TWO FATHER/MOTHER LANDS: The young south Asian diaspora in Scandinavia - Singla, Rashmi (Psyke & Logos, 2006)
Med udgangspunkt i begreberne pluralistisk identitet og diaspora belyser artiklen den social psykologiske situation for unge, som samtidig tilhører to fædre-/moder-lande, nemlig unge fra Sydasien (Indien/Pakistan/Sri Lanka) der bor i Skandinavien, med hovedfokus på Danmark. De unges interetniske relationer og diaspora-identiteter skildres gennem et kvalitativ forskningsprojekt kombineret med en række andre studier. De fleste unge er i gang med at blive en del af modtagerlandet og udvikler samtidig komplekse identiteter, indeholdende elementer fra såvel Danmark, international kontekst samt oprindelseslande gennem strategier som etablering af relationer på tværs af etniske grænser, deltagelse i demokratiske processer, at konfrontere racediskrimination bl.a. gennem ungdomsorganisering, transnational medieforbrug. En komparativ vinkel viser lignende mønster for unge sydasiater i UK. Konklusioner peger på udfordringer for både de unge såvel som deres moder-/fædreland. Disse udfordringer gælder i vis omfang også for andre diaspora-grupper i Danmark.