KONFRONTATION MED ALKOHOL – Et gruppebaseret behandlingsprogram til tranghåndtering for alkoholmisbrugere - Albers, Jörg (Psyke & Logos, 2005)
På Sydgården, et døgnbehandlingssted for alkohol- og blandingsmisbrugere udvikledes et behandlingstilgang, baseret på eksponerings-reaktionsforhindringsprincippet (Cue Exposure Treatment). Metoden er generelt kendetegnet ved, at klienten udsattes for trangstimulerende risikosignaler (selve den alkoholiske genstand) og samtidig anvendes udvalgte mestringsstrategier, som sikrer reaktionsforhindringen (at indtage den alkoholiske genstand). I løbet af 20 måneder etableredes en standardiseret gruppebehandling med 6 sessioner i de første 3 måneder efter døgnopholdet. Dette resulterede i en signifikant lavere tilbagefaldskvote op til et år efter behandlingen for projektgruppen (30 deltager) sammenlignet med kontrolgruppen, som modtog den almindelige efterbehandling. Følgende effekter kan opnås ved deltagelse: · Forbedret kendskab til og hurtigere erkendelse af individuelle trangudløsende stimuli. · Tilvænning og ekstinktion af individuel trang · Implementering af effektive strategier til nedbrydelse af trang <span style="line-height: 115%; font-family: "Calibri","sans-serif"; font-size: 11pt; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: Times-Italic; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-font-size: 9.0pt; mso-bidi-font-style: italic; mso-ansi-language: DA; mso-bidi-language: AR-SA;">· Tilpasning af indlærte strategier til varierende risikosituationer