Personlighed og jobsucces - Gottlieb, Troels; Klewe, Jeppe Brændskov (Psyke & Logos, 2015)
Denne artikel behandler spørgsmålet: Kan personlighedstest anvendes til at forudse jobsucces? Til dette formål skitserer vi indledningsvis den historiske person-situation-debat, som efterlod en fundamental skepsis vedrørende personlighedens eksistens. Herefter redegør vi for, hvordan personlighedsbegrebet overlevede denne kritik og bestod som relevant forskningsgenstand. Dette dels på baggrund af en begrebsmæssig konsensus via femfaktormodellen, dels på baggrund af en udvikling af den forskningsmæssige metodik bestående af metaanalytiske og korrektive validitetsgeneraliseringsmetoder. Til undersøgelse af forholdet mellem personlighed og jobsucces resumerer vi efterfølgende de to første metaanalyser over genstanden fra begyndelsen af 1990’erne. Perspektiveringen foretages med afsæt i Robert Hogans perspektiver i forhold til at indsamle, tolke og anvende psykometriske data i en erhvervssammenhæng. På baggrund af metastudierne konkluderes det, at 1) sammenhængen mellem personlighed og jobsucces er i bedste fald moderat, 2) den “succesfulde medarbejder” varierer fra job til job, 3) ønsker man at opnå stærkere korrelationer, skal erhvervsrettede personlighedstest baseres på en grundigt udarbejdet jobprofil.