BRUGERDREVNE STANDARDER SOM KONKRET UTOPI: EN KULTURHISTORISK TILGANG TIL SUBJEKTIVITETENS ALMENGØRELSE - Nissen, Morten (Psyke & Logos, 2014)
Artiklen udvikler en teoretisk forståelse af standarder, særlig med henblik på at artikulere et begreb om brugerdrevne standarder, som bl.a. kan bruges inden for arbejdet med unge stofbrugere. Der gås udviklingslogisk frem fra en modsigelsesfyldt almen bestemmelse af standarder gennem den kulturhistoriske psykologis begreb om betydning som praksisidealer fastholdt i artefakter. Bestemmelsen lægger op til den kritiske diskussion af standardisering som en form for styring uden etik, der udvikles med (eller som) modernitet og kapitalisme, og som rammesætter den samfundsvidenskabelige problematik om modstillingen af standarder og subjektivitet. Derefter problematiseres den form for kritisk modernitetsteori, som søger at etablere et standpunkt uden for processen som abstrakt utopi, og der argumenteres for at artikulere konkrete utopier, der i forlængelse af sociale bevægelser kultiverer ‘fortykkede fortællinger’ af standardernes yderside, inderside og transcendens. Denne tilgang konkretiseres til sidst i rusmiddelfeltet, idet der identificeres tre problematikker: evidens, farmaceutisk skadesreduktion og selvhjælp – som endelig omsættes til spørgsmål ind i arbejdet med unge stofbrugere.