Når rener er selve livet: – gensidig deltagelse i hinandens eksistens - Anderson, Sally Dean (Psyke & Logos, 2023)
Denne artikel undersøger relationer mellem rensdyr og de mennesker, der lever med og af dem, med fokus på ren-pastoralisme i Sápmi. På samisk kaldes en renflok for eallu. Betegnelsen udledes af samme rod som eallin (liv) og eallit (at leve). Artiklen udforsker ren-samernes liv (eallin) med renerne (eallu) og de mange indbyrdes afhængige relationer, dette liv fordrer mellem familier, generationer, landskaber, dyr, vejr, årstider, naboflokke, forfædre og en åndelig verden. Der argumenteres for, at renhyrdernes kontinuerlige forhandlinger med semidomesticerede rener med deres egen vilje kan forstås som en form for udvidet socialitet (Remme & Sillander, 2017), der er konstituerende for mennesker, dyr og landskaber. Der argumenteres også for, at det symbiotiske partnerskab, som udvikledes mellem mennesker og rener gennem flere århundreder, kan begribes med Sahlins (2011) forståelse af forbundethed som en gensidig væren mellem dem – her mennesker og dyr – der deltager i hinandens eksistens. Artiklen kommer også ind på de etiske og æstetiske dimensioner of denne gensidige væren.