Livsløbsudviklingen af intelligens og dens sammenhæng med centrale livsudfald - Larsen, Lars; Pacak-Vedel, Anna; Christoffersen, Morten (Psyke & Logos, 2022)
Denne artikels primære formål er at give læseren et overblik med hensyn til de mere overordnede intelligensformers udvikling over et livsløb og sekundært at undersøge, om intelligens kan forudsige udvalgte livsudfald i bestemte aldersperioder. Vi afklarer en række forhold, såsom hvad intelligens er, hvordan den kan måles på tværs af forskellige livsfaser, og hvorledes udvikling defineres som absolut forandring på gruppeniveau eller som forandring i individuelle forskelle. Livsløbsudviklingen i intelligens illustreres fra den tidlige barndom til den sene alderdom via det skandinaviske normmateriale fra tre sammenlignelige tests udviklet af den amerikanske psykolog David Wechsler og suppleres med længdesnitsundersøgelser, der også anvendes til at afklare den prædiktive værdi af intelligens. Udviklingen viser sig at variere betydeligt som et resultat af intelligenstype, udviklingstype og livsperiode. Individuelle forskelle i intelligens har væsentlig forudsigelsesværdi med hensyn til vigtige livsudfald i alle livets faser.