Den magiske blokk: - om kjønn og identitetsarbeid - Bjerrum Nielsen, Harriet (Psyke & Logos, 2023)
Hvordan kan man konseptualisere identitetsarbeid knyttet til kjønn uten å ende opp i enten essensialistiske eller nominalistiske posisjoner, som på hver sin måte har problemer med å gjøre rede for forandring og variasjon mellom individer? I artiklen argumenteres det for »en tredje vei« som fastholder begrepene identitet, subjektivitet og diskurs somforbundne, men ikke gjensidig reduserbare begreper. Dette belyses ved hjelp av en metafor fra Freud hvor det psykiske apparat fremstilles som »en magisk blokk« som er slik innrettet at varighet og forandring ikke utelukker hverandre. De teoretiske poenger illustreres gjennom en analyse av en 20-årig jente. Analysen peker på at kjønnet subjektivitet ikke defineres gjennom et spesijikt innhold, men ved den måte bilder av og diskurser om kjønn knyttes sammen i jentas livshistorie. I sitt kjønnsidentitetsarbeid bruker hun samfunnets diskurser for å fortolke og bearbeide bl a sin egen kjønnede subjektivitet. På den måte kan hun være med på både å endre og sementere stereotypier om hva som er kvinnelig eller mannlig i vår kultur.