Psykologien, massen og de onde handlinger: En kommentar til Temanummeret: Massepsykologi. - Lima, Christian (Psyke & Logos, 2023)
Psykologiens beskæftigen sig med massernes handlen og ageren udviser visse konsistente træk fra le Bon til den aktuelle diskussion vdr. massepsykologi. Der argumenteres for, at massepsykologien skriver sig ind i et rationalistisk paradigme, hvor bl. a. onde handlinger gøres til principielt forklarlige anomier ved rationelle og »gode« menneskelige handlemåder. Den manglende accept af det onde i konkrete menneskelige relationer forhindrer ikke blot forklaring, men også forståelse af de fænomener massepsykologien sætter sig for at forklare. Massepsykologien placeres som diskurs i forlængelse af den rationelle humanvidenskabelige diskurs, med von Clausewitz’ s begrebsliggørelse af krigen som eksempel. Der åbnesfor en diskussion af valøren af denne diskurs; Den kan ikke bestemmes en bloc, men må analyseres som del af forskellige konkrete strategier og taktikker.