Lacans psykoanalytiske ’æstetik’ - Rasmussen, René (Psyke & Logos, 2023)
Skønt Lacan erklærede sig freudianer, er hans ideer om kunst og det æstetiske domæne meget forskellige fra Freuds. Lacan betragter ikke kunsten som en ubevidst dannelse, men som et symptom, der på mange mdder er ufortolkeligt og som ikke automatisk kan føres tilbage til kunstneren eller mulige personer i kunstværket. Det betyder ikke, at kunst ikke kan fortolkes, men at det ikke er muligt i form af en lacaniansk psykoanalyse af kunstværket. Det er derfor nødvendigt at introducere en ’monster’ -teori, der kan forklare de menneskelignende fænomener i kunst, og som kan støtte sig til Lacans psykoanalytiske teori. Med udgangspunkt i en diskussion af Freuds og Lacans forskellige synsvinkler på sublimeringen præsenterer og diskuterer artiklen disse perspektiver for en mulig lacaniansk æstetik.