Den æstetiske oplevelse - Sode Funch, Bjarne (Psyke & Logos, 2023)
Den æstetiske oplevelse er et af kunstpsykologiens centrale temaer. Nogle af forskningens senesteforsøg på at definere den æstetiske oplevelse fremstilles og tages som udgangspunkt for en differentieret fænomenologisk beskrivelse. Den æstetiske oplevelse som trancendentfænomen i forbindelse med billedkunst bestemmes som en oplevelse, der udmærker sig visuelt ved en enestdende og integreret formfuldendthed, hvis fremtræden er karakteriseret af usædvanlig klarhed og eksistentiel prægnans. Oplevelsens emotionelle aspekt overskrider kunstbetragterens almindelige følelsesregister ved at manifestere en ny følelseskvalitet, som optræder sammen med en transcendent lystfølelse. Endelig bestemmes oplevelsensfokus som værende spirituelt reflektivt, hvilket betyder at betragterens personlighed indgår som en integreret del af perceptionsprocessen. Det konkluderes, at den fænomenologiske beskrivelse af den æstetiske oplevelse vidner om et usædvanligt eksistentielt engagement.