Erkendelsens teori og erkendelsens psykologi - Hem, Lars (Psyke & Logos, 2023)
I artiklen argumenteres der for en klassisk sondring mellem erkendelsesteorien,forstdet som de almene filosofiske begrundelser for de metoder som anvendes indenfor videnskaberne, på den ene side og erkendelsens psykologi, forstået som det empiriske studiet af menneskers faktiske erkendeforhold til omverdenen, på den anden. Med denne sondring som udgangspunkt, diskuteres Jens Mammens begreb om menneskets særlige sans for det konkrete. I artiklen hævdes der på den ene side at Mammen med dette begreb tydeliggør en central almenpsykologisk kapacitet i menneskers erkendelse af sin verden. Pd den anden side søges påvist hvordan Mammens manglende sondring mellem erkendelsteorien og erkendelsens psykologi indebærer en hemming af den realvidenskabelige videreudvikling og præcisering af den indsigt som ligger gemt i forestillingen om den særlige menneskelige sans for de konkrete enkeltting.