Grupper og angst - Bechgaard, Birgitte (Psyke & Logos, 2023)
Angst i gruppe og gruppeangst belyses udfra gruppeanalysens individ- og gruppeperspektiv. Teoridannelsen pd omrddet er beskeden. Der gives i artiklen et bud på to grundformer for angst i gruppe. Historisk trækkes en linie fra den tidlige socialpsykologi, gennem psykoanalysen til de to gruppeanalytikere Bion og Foulkes. Teoriernes bagvedliggende menneske- og gruppesyn samt forholdet mellem individual- og socialpsykologi trækkes frem. Det vises, hvordan Bion’s gruppeteori ved at gøre angsten til en central faktor introducerer et nyt syn på grupper, der åbner for, at negative træk ved gruppen kan udforskes og ændres. Begrænsningen ved de eksisterende gruppebegreber, når det drejer sig om at beskrive angstfænomenet, omtales, og for at tage højde for denne mangel peges på muligheden af at genindføre gruppesjælsbegrebet.