Psykiske aspekter ved kronisk leddegigt - Poulsen, Annette (Psyke & Logos, 2023)
Artiklen giver et historisk rids af de psykologiske teorier om kronisk leddegigt (reumatoid artrit). 1 den klassiske psykosomatiske medicins æra blev kronisk leddegigt betragtet som en psykosomatisk sygdom i snæver forstand. Man forskede således i de mulige psykologiske årsager til den såkaldte »artritis-personlighed«. I dag er disse specifitetsteorier opgivet til fordel for en integrativ opfattelse. Kronisk leddegigt forstås som en multifaktorielt betinget lidelse, hvor både biofysiologiske og psykoneuroimmunologiske og psykodynamiske forhold spiller afgørende ind. På baggrund af denne forståelse diskuteres de psykosociale aspekter ved leddegigt i form af social isolation, angstog depressionssymptomer, samlivsproblemer og inadækvat aggressionsforvaltning. Endelig fremlægges nogle overvejelser om psykoterapeutisk behandling ved kronisk, ikke-maligne smertetilstande. Der argumenteres specielt for fordelene ved gruppeterapi fremfor individualterapi i forhold til somatisk syge.