Psykosomatiske lidelser - Theilgaard, Alice (Psyke & Logos, 2023)
De erkendelsesteoretiske problemer, der er forbundet med begrebet psykosomatik omtales indledningsvis. Derefter gennemgås kort de psykoanalytiske synspunkter vedr. psykosomatiske lidelser, der har gjort sig gældende fra 1920’erne, og den udvikling af disse, som objekt-relationsteorierne og selv-psykologien er ansvarlige for. Det påpeges, at sammenkædningen af begreberne vedrørende interagerende psyko-biologiske systemer og identifikationen af mangler i selvreguleringen har dannet en vigtig bro mellem psykosomatisk medicin og moderne psykoanalyse. Endvidere redegøres der for »den alexithyme patient«, og det understreges, at alexithymi er en uspecifik reaktionsmåde. Sluttelig anføres nogle betragtninger over de specielle hensyn, som en psykoterapeutisk indsats over for patienter med psykosomatiske lidelser bør udvise.