Passiv stress: depression og sygdom - Nielsen, Thomas (Psyke & Logos, 2023)
Siden midten af dette århundrede har stress-begrebet spillet en tiltagende rolle i teoretiske og empiriske udforskninger af psykologiske faktorers betydning for udvikling af sygdom (’psykosomatisk sygdom’). Stressbegrebet er imidlertid kommet til at dække over temmelig forskelligartede psyko-fysiologiske tilstande. I denne artikel focuseres der især på sådanne stress-tilstande som kan karakteriseres som ’passive’ for så vidt situationelle og erfaringsmæssige faktorer forhindrer individet i aktivt at søge at bekæmpe eller lindre en belastningssituation. Sådanne passive stress-reaktioner ser ud til at have dels neurokemiske konsekvenser, der kan tænkes at medvirke ved udviklingen af depressive lidelser, og dels hormonelle konsekvenser, der via en hæmning af immunapparatet kan øge risikoen for infektionssygdomme og måske cancer. Artiklen gennemgår det forskningsmæssige belæg for disse to antagelser.