Opdragelse til normalitet? Fra degeneration til psykopati til .... - Nøhr, Kirsten (Psyke & Logos, 2023)
Artiklen undersøger synet på psykiske og sociale afvigelser hos børn/unge og de praksisser, der hhv. beskrives og etableres i Danmark i perioden 1909-1940. Tilsyneladende er der tale om gradvis humanisering og fremskridt, baseret på udvikling af viden, men der er samtidig sket en øget kategorisering og kontrol af individet. Gennem læsning af samtidige dokumenter søges etableret en baggrund for et historisk fundament og en teoretisk afklaring inden for dette behandlingsfelt. Udgangspunktet for overvejelserne er inspireret af Michel Foucaults vidensarkæologiske metode.