Brugervenlige edb-systemer: en introduktion - Helms Jørgensen, Anker (Psyke & Logos, 2023)
Edb-teknologien trænger frem overalt. Manuelle redskaber og færdigheder erstattes af formaliserede systemer - som også er arbejdsredskaber. De skal derfor også være brugervenlige. Dette er langt fra tilfældet i dag. Artiklen opridser først nogle af årsagerne hertil. Dernæst omtales tre forskningsprojekter indenfor brugervenlighed. Det første handler om navngivning af kommandoer: det viser, at navngivning er en utrolig kreativ proces - men alligevel med en underliggende systematik. Det andet projekt tager hul på området design-psykologi. En række vigtige elementer i psykologien i systemdesign lægges frem på grundlag af interviews med fem systemdesignere. Det er vigtigt at forstå disse elementer, dels fordi systemdesignere næsten enerådende bestemmer udformningen af systemernes brugergrænseflader, og dels fordi de er forbrugere af forskningens resultater. Det tredie projekt er et traditionelt laboratorieeksperiment om strukturen i den opgave, som brugeren løser. En "objekt-orienteret" struktur sammenlignedes med en "funktions-orienteret". Den første viste sig klart at være den letteste at lære. Dette eksperiment førte til, at jeg som systemdesigner overværede brugernes møde med systemet. Det var utrolig overraskende, hvor stor en kløft der var mellem brugernes forståelse og min egen. Dette leder til artiklens sidste del, nemlig to veje til mere brugervenlige systemer: at skabe "objektiv" viden eller bygge på personlige erfaringer.