Grænsen for automatisering: - en virksomhedsteoretisk bestemmelse af informationsteknologien - Karpatschof, Benny (Psyke & Logos, 2023)
Ud fra en virksomhedsteori inspireret af Leontjev foretages en antropologisk og kulturhistorisk bestemmelse af de menneskelige frembringelser, såvel de redskabsmæssige som de betydningsmæssige. For begge typer af frembringelser påpeges der en kulturhistorisk udvikling fra personbunden over passiv eksternaliseret til en aktiv externaliseret form. Informationsteknologien kan nu på den ene side bestemmes som en aktiv udgave af det kun passivt eksternaliserede skriftsprog og på den anden side som en ekstern operationalisering af den personlige viden. Hvad det sidste angår opstilles en hypotese om ækvivalens mellem kognitive og informationsteknologiske mekanismer, og i denne forbinde/se henvises der til den velkendte psykologihistoriske kontrovers vedr. eksistensen af kognitive mekanismer. Datamatens begrænsning ses herudfra som dens manglende henvisningskapacitet med den deraf følgende umulighed af spontane skift i henvisning. Det påpeges, at sådanne skift er afgørende for enhver grundlæggende ny indsigt, og bl.a. ud fra Gödels sætning postuleres denne erkendelsesmæssige· transcendens at være grænsen for automatisering - uanset om der er tale om automatisering af intern, indlæringspsykologisk, eller af ekstern, informationsteknologisk art.