Det hellige i psykogenetisk belysning - Schultz, Erik (Psyke & Logos, 2023)
For tiden forbereder jeg en større publikation om »Kultur og symbolik«. I den sammenhæng har »det hellige« vakt min interesse. Jeg har en teseagtig definition på hellighed, som skal afprøves i denne artikel. Desværre må det af pladsmæssige grunde blive ret skitseagtigt. Det er vigtigt at betragte det hellige som en ontologisk realitet. Det hellige er noget som findes i denne verden. Det har en diakron udviklingshistorie, ligesom det har en synkron eksistens ved siden af alle andre reelle fænomener. Sandt at sige har forholdet mellem psykologi og teologi til tider været noget anstrengt. Ikke mindst fordi psykologien i sin korte historie har haft tendenser i retning af teologisk nihilisme, ligesom teologien har haft tendenser til at betragte psykologi som vranglære. Noget som mange fra begge lejre dog har søgt at råde bod på. Lad os følge disse sidste med benene solidt plantet i den psykologiske lejr.