Paranoia og erkendelse - Diderichsen, Birgitte (Psyke & Logos, 2023)
Artiklen beskæftiger sig med den paranoide psykose, som denne er afgrænset og forstået i psykiatrien. Analyserne i artiklen sigter mod en psykologisk indsigt i denne psykose, idet grundthesen er, at den paranoide vrangforestilling repræsenterer en forstyrrelse i erkendelsen, manifesteret i en forvrænget omverdenserkendelse og som modpol hertil en defekt selverkendelse. Til belysning heraf inddrages den klinisk psykologiske forskning af kognitive forstyrrelser hos schizofrene og herunder paranoide patienter. Med udgangspunkt i en sygehistorie påpeges det, hvorledes den affektive del af erkendelsen er et nødvendigt led i en samlet forståelse af den paranoide erkendeform. Artiklen afrundes med nogle korte betragtninger i forhold til almenpsykologiske fænomener.