Systematologi:: En sammenlignende videnskabsteori - Madsen, K. B. (Psyke & Logos, 2023)
Første del af artiklen omhandler: 1) definition, 2) systematisk placering og 3) historisk udvikling af »systematologi«. 1. »Systematologi« defineres som det sammenlignende meta teoretiske studium af videnskabelige tekster(= »teorier«). 2. Systematologi er den del af metavidenskab, som bidrager til udviklingen af en videnskabsteori (spec. metateori). 3. Systematologi er udviklet ved en integration af forskellige hovedretninger i moderne videnskabsfilosofi. Anden del er en koncentreret fremstilling af den systematologiske taxonomi: et beskrivelsessystem til analyser og sammenligninger af videnskabelige tekster ( = »teorier«), som opdeles i 3 abstraktionsplaner: 1. »Metaplanet« indeholder de filosofiske, metateoretiske og metodologiske forudsætninger. 2. »Hypoteseplanet« indeholder hypoteser og explanatoriske modeller. 3. »Dataplanet« indeholder beskrivelse af konkrete observationer samt abstrakte, empiriske generalisationer. Til hvert plan er udviklet et system af klassifikationer (se også Appendix). Tredie del omhandler de vigtigste systematologiske forskningsresultater: 1. Udvikling af »Hypotese Quotienter« (H.Q.), der er en kvantitativ estimering af en teoris testbarhed. H. Q. er beregnet for 36 teorier. 2. Beskrivelsen af nogle »preference-mønstre« eller paradigmer, som er hyppigt forekommende i psykologiske teorier. 3. Anvendelsen af systematologien i forbindelse med en afprøvning af Kuhns teori på psykologiens historie.