Fænomenologiske træk ved hæmning af følelser og hæmningsfølelser. 2. - Johansen, Martin (Psyke & Logos, 2023)
Artiklen bringer forsøg på at få øje på nogle karakteristiske former for hæmning af følelse, der sammenlignes og navngives. Det er områder udenfor fortrængningsdynamikker, der afgiver stof. De nye beskrivelser af tøjlings-fænomener fortsætter en tidligere artikel om samme emne. Såvidt muligt udredes spillet mellem emotivt og kognitivt under hæmningsforløb, og indenfor nogle af hæmningskategorierne afbødning, slukning, fordrivelse, overtag og fordunkling skelnes der mellem, hvad der ser ud til at være ren følelsesmæssig hæmning af en anden følelse, og hvad ren kognitiv-voluntær -. hvor kombinationer af begge dele også kan skille sig ud som en dynamisk type. Det er svært at føle sig endeligt sikker på karakteristikken. Mærkværdigt er, at følelse også kan hæmmes uden en anden følelses mellemkomst og uden en kognitiv-voluntær ansporing. På dette bringes en række markante eksempler. At hæmning i tilgift vil sige forvandling af den følelse, der hæmmes, undertiden endda både dette og transformering af det hæmmende agens, eksemplificeres desuden. Hæmning synes at kunne antage langt flere fremtrædelsesformer end først antaget, men det kan være et spørgsmål, om begrebet begynde at blive anstrengt gennem denne analyses tolkninger. Artiklen tænkes fortsat ved lejlighed.