Narcissistiske forstyrrelser og kvindepsykologi - Ethelberg, Eva (Psyke & Logos, 2023)
I de seneste års kvindeforskning og kvindedebat synes interessen for den samfundsmæssige kvindeundertrykkelses personlighedsmæssige konsekvenser for kvinder at være dalende. Interessen samler sig nu om det tidlige mor-datter forhold og "de indre fjender" - især hos den psykoanalytisk inspirerede del af kvindeforskerne. Det er her blevet fremført, at de tidlige skader, som tilføjes piger af deres mødre. kan betragtes som narcissistiske skader. Efter en kort gennemgang af disse synspunkter og deres udvikling giver dette bidrag en videnskabsteoretisk kritik af nogle af de implicitte og eksplicitte antagelser om personlighedsudvikling og af det kvindebillede, der tegnes på denne baggrund. Endvidere skitseres en alternativ forståelse af pigers personlighedsmæssige tilegnelse af den samfundsmæssige kvindeundertrykkelse. Det ene hovedsynspunkt i denne forståelse er, at den samfundsmæssige kvindeundertrykkelse på det interpersonelle niveau giver sig udtryk i mandlig dominans, som er mere eller mindre synlig. Det andet er, at den 5-8 årige pige, når hun erkender den mandlige dominans, udvikler en af tre personlighedsstrategier overfor den, fordi hun står overfor en modsigelse, kvindelighedens modsigelse, mellem sin selvværdsfølelse og erkendelsen af sin andenrangs status.