Under-livet i viden-skaben - Sandahl, Jette (Psyke & Logos, 2023)
Artiklens vidensfilosofiske udgangspunkt er Simmels udsagn om kønsrelationen, der i vor kultur kommer til at fungere som historisk paradigme for den bipolære tænkning som helhed. Den første, bevidsthedshistoriske del opridser grundelementer i en dikotom tankeform og dennes praktiske og teoretiske uddybning i den såkaldte videnskabelige revolutions epistemologi og metoder. Den anden, socialisationsteoretiske del handler om kønsforholdene i og omkring den primære omsorg, hvorigennem der dannes af fektive former og filtre, der underbygger og sammenbinder køns- og subjekt-objekt-dikotomier i de kognitive processer. Begge handler om frakendelse af det kvindeliges selvstændige subjektstatus. Der skrives således ekkoer - men ikke årsagssammenhænge - afsnittene imellem.