Kvinden, kvinder, kvindelighed: - overvejelser over kvindeforskningens grundbegreber - Busk-Jensen, Lise (Psyke & Logos, 2023)
Artiklens baggrund er kvindeforskningens vækst gennem de seneste 15 år, og hensigten er at diskutere det kvindebegreb, denne forskning bygger på. Udviklingen i tænkningen om kønsforholdet og især om kvindens natur siden 1800-tallet skitseres, og det vises, hvordan kvindelige tænkere har knyttet sig til denne tradition. Artiklen konkluderer, at ældre tiders forestillingen om ’Kvinden’ som et sammenhængende begreb må erstattes af begrebet ’kvinder’, hvorved vi kun kan forstå de konkret eksisterende, biologiske kvinder gennem tiderne, og med begrebet ’kvindelighed’, hvorved vi må forstå de ideologiske billeder af kvinden, som har spillet en normgivende rolle gennem historien.