Anskuelse - Sode Funch, Bjarne (Psyke & Logos, 2023)
Anskuelsen fremstilles som en særlig visuel-emotionel oplevelse med eksempel fra billedkunsten. Gennem en eksistentiel-fænomenologisk analyse klargøres anskuelsens emotionelle aspekter og deres konsekvenser for tilværelsens værdier. Forholdet mellem æstetik og etik følges gennem det særlige engagement omkring det smukke, de indre billedersdragende intensitet til frihedens forløsende karakter. Med Søren Kierkegaards frihedsbegreb præciseres anskuelsens øjeblik som umiddelbarhedens selv-refleksion og med ophævelse af æstetikkens ydre værdier sluttes anskuelsen som øvelse til åndelig frihed.