Det ubevidste, signifianten og ur-fortrængningen - Høher Enemark, Kjeld (Psyke & Logos, 2023)
Freuds term ’ur-fortrængning’ har, ligesom hans enkelte steder anvendte ’ur-scene: karakter af en mytisk antagelse. Ur-fortrængningen som problematik, synes imidlertid ikke blot at være tilstede i Freuds arbejde mange år før den benævnes som sådan, men desuden at være konstitutiv for det ubevidste. Artiklen søger at anvende Lacans signifiantbegreb til at klargøre Freuds tilsyneladende dunkle påhit. Hvis spørgsmålet om ur-fortrængningen udgør en krystal i Freuds forsøg på at artikulere det ubevidste som begreb, bliver det tilsvarende i artiklen en rød tråd, der forsøges anvendt til at forbinde drømmen, det ubevidste ønske, hallucinationen, forestillingsrepræsentanten og psykosen. Fordi: det synes at være i kraft af ur-fortrængningen, at fantasmet og realiteten ’konvergerer’ mod subjektets realitet. Som den analytiske erfaring viser er ubevidst.