Det ubevidste i den analytiske psykologi - Nyborg, Eigil (Psyke & Logos, 2023)
Efter en kort omtale af nogle basale karakteristika vedrørende C. G. Jungs opfattelse af den ubevidste psykes struktur på baggrund af Sigmund Freuds koncentrerer artiklen sig om enkelte aspekter af Jungs arketypemodel og hans teori om det objektivt psykiske. Hovedvægten lægges på den betydning synkronicitetsfænomenerne fik på arketypebegrebets udvikling og påvisningen af en relativering af kategorierne tid, rum og kausalitet i det kollektive ubevidste. Desuden berøres arketypernes funktion som den basale dynamik bag større sociale og kulturelle forandringer. Ligeledes skitseres Jungs bidrag til den gamle filosofiske diskussion om forholdet mellem ånd og materie som to aspekter af samme sag (Unus Mundus-arketypen).