Digterne og det ubevidste - Henriksen, Aage (Psyke & Logos, 2023)
Artiklen sammenfatter det idealistiske verdensbillede fra tiden omkring 1800, hvor mennesket som empirisk jeg har mulighed for at blive oplyst af det absolutte jeg. Hos en række nordiske digtere forbinder begær efter denne oplysning sig med frivilling eller ufrivilligt erotisk afsavn med den virkning, at de for en tid følger sig forenet med en højer åndelig magt, der kan hedde Gud, Odin, Lucifer. Det befriende gennembrud efterfølges regelmæssigt af et tilbageslag, hvorunder digterne hos sig selv erkender et tab af evnen til at elske. Eksempler er Henrik Ibsen, Søren Kierkegaard, Sophus Claussen og N.F.S. Grundtvig. Sidstnævnte behandles udførligst.