Det ubevidstes mange ansigter - en historisk oversigt - Andkjær Olsen, Ole; Vedfelt, Ole (Psyke & Logos, 2023)
Artiklen giver en historisk oversigt over de - efter forfatternes mening - væsentligste bud på en begrebsliggørelse af det ubevidste. Hvor interessen i 17- og 1800-tallet var først filosofisk og litterær, siden naturvidenskabelig og psykologisk, har den igennem vort århundrede overvejende været praktisk-terapeutisk motiveret, først og fremmest inden for psykoanalysen og den analytiske psykologi. Freud er et skæringspunkt, idet han frem til 1915 i stigende grad rensede og beskar begrebet, indtil det passede ind i hans metapsykologiske teori, mens han efter 1915 igen indoptog en række af de træk, han havde udrenset. Jung adskilte sig fra Freud på flere punkter, men især så han det ubevidste som et kreativt potentiale i den enkelte snarere end som en kilde til psykopatologiske fænomener. Inden for begge skoler er spredningen i dag betydelig, og samtidig er grænserne mellem dem blevet mindre skarpe.