Køn og seksualitet: Diskussion af nogle temaer i den psykoanalytiske seksualteori - Andkjær Olsen, Ole (Psyke & Logos, 2023)
Forholdet mellem »køn« og »seksualitet« følges gennem psykoanalysens historie. Der skelnes mellem tre trin, hvis sammenhæng snarere er logisk end kronologisk. ( 1) Den oprindelige opfattelse går ud på, at seksualiteten udspringer af kønnet. Især embryologiens udforskning af kønsdifferentieringens proces legitimerer psykoanalysens teori om en almen infantil seksualitet. (2) Libidoteorien opbygges på sit eget teoretiske grundlag. Libidoen er seksualdrifternes psykiske energi, den er kønsneutral, og den fastholdes ved hjælp af begreber som »primærprocesser «, »driftsornsætninger« og »driftsskæbner«. (3) Kønnet og kønspolariteten tildeles en placering inden for rammerne af libidoteorien. Forskellige opfattelser af, hvordan kønsidentiteten og det kønsspecificerede objektvalg etableres, diskuteres til sidst, herunder nogle af kontroverserne om Ødipus-kompleksets og kastrationskompleksets status.