Sexualitetens idéhistorie - fodnoter i skridthøjde - Thielst, Peter (Psyke & Logos, 2023)
Oprindelig er sexualiteten en, omend patriarkalsk disciplineret, så dog integreret del af det verdslige og religiøse liv. Derpå bliver den fortrængt fra den religiøse scene, og med kristendommen udgrænses den moralsk tillige med enhver anden kropslighed og lyst før døden. Senere liberaliseres der gradvist af praktisk-strategiske grunde: sexualiteten kommer under mikroskop og bliver salonfæhig i den borgerlige offentlighed. Med skalpel, bevidstgørelse (i-tale-sættelse), sublimeringsindsigt og konsumteknik går sexualiteten det 20. årh. i møde.