At komme til klarhed: Om bevidst-blivelsesprocessen hos terapeuten - Fog, Jette (Psyke & Logos, 2022)
I artiklen redegør jeg med et gennemgående eksempel for aspekter af terapeutens bevidst-blivelse. Det første hovedafsnit handler om det figur-grund forhold, som eksisterer mellem den terapeutiske proces og den praktiske og teoretiske kontekst, som i form af terapeutens erfaringer og viden danner baggrund for det, hun siger og gør. Terapeutens opmærksomhed og empatiske evne er central i processen. Den anden side af bevidst-blivelsen udgøres af de praktiske og teoretiske begreber, som processen bliver begrebet med. Forholdet mellem figursiden og baggrunden beskrives. I andet hovedafsnit beskæftiger jeg mig med den terapeutiske sans. Den empatiske viden, man opnår i processen, er ofte lavt forarbejdet og tavs, og dette sammenholdt med spontaniteten i handlingen, gør den sårbar over for terapeutens uerkendte følelser. Hun kan af sine egne dynamiske grunde gå fejl af de sammenhænge, som er at finde i situationen, og kun ideelt set kan hun være i fuld kontakt med og bevidst om alle sine egne dynamiske sammenhænge. Til slut beskriver jeg kort, hvordan bevidst-blivelsen mærkes. Hvordan kan man vide, at der er tale om en indsigt?