Eksistens fænomenologi - Sode Funch, Bjarne (Psyke & Logos, 2022)
Med henblik på at blive fortrolige med tilværelsens vilkår er det fænomenologiens opgave at beskrive bevidsthedens struktur og det, der træder frem i den. I denne artikel betragtes menneskets eksistens inden for førstnævnte sigte med udgangspunkt i Søren Kierkegaard og William James’ opfattelse af henholdsvis ”Existens” og ”pure experience”. I fremstillingen beskrives den menneskelige eksistens som en proces, hvor individets livserfaring spejler sig i dagliglivets spontane bevidsthed, og hvor dagliglivets spontane bevidsthed finder resonans i individets livserfaring. Argumentet er, at det emotionelle liv former den menneskelige eksistens ved en levende relation mellem det aktuelle og individets emotionelle erfaringsverden. Derved konstitueres eksistensen som en følelse af at være sig selv, svarende til det, som James kalder ”I” eller ”pure ego”, og som Kierkegaard benævner ”Aand” eller ”Selv”. Under særlige omstændigheder transcenderer denne hverdagslige eksistens sig selv i en intens emotionel oplevelse, hvorved en flygtig emotionel erfaring konstitueres i en sanselig form med øget personlig integritet som resultat.